nerve4Veel WordPress gebruikers kijken nauwelijks of niet op het WordPress dashboard. Dat is jammer want er valt veel informatie over de website te vergaren en te leren over de website. Inzicht in de status van de website met de ontwikkelingen en aantallen in een net overzicht. Maak gebruik van de informatie om structureel te blijven werken en overzicht te bewaren.

Richt het dashboard in

De eerste keer dat men inlogt kan het dashboard chaotisch en onoverzichtelijk overkomen. Het dashboard kan worden aangepast naar wens. Maak de inrichting zo dat bij binnenkomst meteen zichbaar is wat er op en rond de website gebeurt. Het dashboard doet niets voor de bezoekerskant, speel en ontdek daarom gerust met de onderdelen en posities. Zet onderdelen op zijn plaats, klap ze in met het pijltje zodat de inhoud onzichtbaar wordt of sluit ze in zijn geheel door de vinkjes uit te zetten bij Scherminstellingen. Bij een actieve blog is het slim om de berichten en reacties direct bij het inloggen in beeld te hebben.

Updates

Onder updates vallen WordPress als geheel, de plugins en de thema’s. Zorg ervoor dat er minimaal eens per halfjaar een update wordt gemaakt. Omdat updates ook nadelen met zicht mee kan brengen is het verstandig om voor het updaten een backup te maken. Het gebruik van childthemes zorgt er voor dat al het harde werk niet verloren gaat bij het updaten. Updates maken in WordPress is niet moeilijk. Lees: Update WordPress met Inzicht.

Questionmark1

Helpfunctie

Kom je er niet uit? Gebruik de helpfunctie. In de backend van WordPress vindt men een goede helpfunctie rechts boven in beeld. Per onderdeel is de helpfunctie specifiek op waar men zicht bevind. Wanneer men op het Dashboard is geeft de helpfunctie specifieke informatie over het Dashboard. Ook informatie over de mogelijkheden en toepassingen zijn hier te vinden. Bij het schrijven van een bericht kan men bijvoorbeeld meer informatie over de publicatie vinden. Maak gebruik van deze informatie en handig tips en trucs, dat maakt het werken met WordPress snel een stuk aangenamer en gemakkelijker.

Statistieken

Bekijk de statistieken vanuit het Dashboard. JetPack bevat een prima algemene functie voor site statistieken die goed te begrijpen is. Ik raad aan om ook Google analytics toe te voegen aan de website (in het thema). Hoewel deze statistieken complexer zijn voor de beginner kan er door het verzamelen van gegevens op termijn goed altijd nog een expert naar kijken. Met een plugin kunnen ook deze op het dashboard worden vertoont.

statistieken3

Gebruik de informatie op een eenvoudige wijze door te kijken naar pieken en dalen. Zet slecht bezochte maar belangrijke pagina’s in het hoofdmenu. Maak onderlinge links beter en vaker naar de basis van de website. Bekijk waar bezoekers vandaan komen en weer naar toe gaan. Gebruik deze informatie om beter het doen van de website te bereiken.

Doet uw website zijn werk? Een website werkt pas wanneer dit ook blijkt uit de resultaten. Wat is het doel van de website en wordt dat doel bereikt? Neem jouw website eens goed onder de loep. Geen idee waar te beginnen? AlterSquare kijkt en denkt graag met u mee over een aantal cruciale punten voor verbetering van uw website. Neem contact opHandtekening-Annemieke-klein