Updates-Up
Naar aanleiding van de nieuwe release van WordPress 4.0 schrijf ik dit bericht. De ontwikkeling die WP heeft gemaakt in de afgelopen jaren is gigantisch, en daarmee het gebruikers volume. De pluspunten om te updaten zijn bekend maar wat gebeurd er met jouw website?

Vooral grote updates hebben veel voeten in de aarde. Gaat men van een versie 3.0.1 naar een 3.0.2 dan gaat het vaak om een verandering van de bestaande versie die niet altijd direct zichtbaar is (oplossing van bugs of veiligheidsissues). Van versie 3.0 naar 3.1 zijn de veranderingen vaak duidelijker voor de gebruiker zoals Interface (uiterlijk), snelheid, veiligheid en nieuwe features. De grote stap staat voor de punt, namelijk van 3.0 naar 4.0. Dit betekent meestal een grote stap in gebruikersgemak en met veel nieuwe functies. Maar ook niet altijd direct te ervaren structurele veranderingen die ten goede komen voor het draaien van de software.

Even wachten

Het nieuwste van het nieuwste is nog niet door veel mensen gebruikt. In de wereld van software is dat geen voordeel en geen exclusiviteit. De werking, veiligheid en meerwaarde van de nieuwe versie is daarmee niet altijd volledig gegarandeerd. Krijg je dan een niet geteste versie voor je kiezen? Nee dat niet, maar testrondes kunnen niet alles overzien.

Updates-balonnenBezint eer ge update

De basis constructie van de meeste websites bestaat uit drie onderdelen: het cms (WordPress of andere), de uiterlijke vorm aan de voorzijde (het thema) en de functie uitbreidingen (de plugin toevoegingen). Deze werken samen zodat het als een geheel door de bezoeker wordt ervaren, dat is tenminste het ideaal. WordPress maakt het de gebruiker enorm makkelijk, klik update, even wachten, klaar! Maar de updates van de onderdelen verloopt niet altijd simultaan waardoor de samenwerking tussen de onderdelen kan vastlopen. Maak dus een plan voor het behoud van het functioneren van de gehele website.

Onderzoek het juiste tijdstip

Updaten betekent vaak ook dat er tijdelijk geen toegang is tot de website. De bezoeker is er alleen bij gebaat als er geen overlast ontstaat. Zoek daarom een goed tijdstip voor het maken van updates. In Google Analytics kan men direct zien of er iemand in de site aanwezig is en waar. Ook kan men uit die statistieken een rustig moment uitzoeken. Neem ruim de tijd om de updates te doen. Reparaties maken of het terugdraaien van een update kan tijdrovend zijn.

ToDo-updates

Maak een Backup

Bekijk in de website wat werkt en wat niet. Noteer wat er op dit moment niet naar wens werkt. Maak een backup van de site. Nu heb je een volledig beeld van de werking van de website. Wanneer na een update een fout wordt geconstateerd kan worden nagegaan of dit nieuw is of een eerder bestaande ‘bug’ was. Weet hoe je een backup of oudere versie terugplaatst.

Check de compatibility

Plugins en themes die men download van WordPress.org hebben ook een compatibility overzicht. Dit geeft informatie of de plugin verenigbaar is met de nieuwste versie van WordPress. Maak een lijstje van de plugins op jouw website en check deze op WP.org. Kijk als je daar toch bent ook even onder de support tab. Hier kunnen discussies ontstaan die te maken hebben met de versies. Ook thema’s of plugins die men aanschaft geven de compatibility van de versies op de website aan.

Vraag de ontwikkelaar

Wanneer een website is opgezet door een webdesigner of ontwikkelaar is het altijd verstandig even na te gaan wat hij vindt. Heeft hij aanpassingen gemaakt aan het thema (ook een childtheme kan een conflict opleveren), de plugins of zelfs aan de kern (dat hoop ik niet)? Zorg dat die aanpassingen in beeld zijn om deze na het updaten weer toe te voegen.
Zorg dat de ontwikkelaar weet dat je een update gaat draaien en dat hij bereikbaar is.

russell

Stap voor stap

Waar te beginnen? Mijn advies: WordPress eerst, dan de plugins en dan het thema. Doe alle updates in een aaneengesloten tijdsperiode. Leeg de cache en zet deze plugin tijdelijk uit. Zet de WP_debug op True. Draai de plugins 1 voor 1 en test. Daarmee is bekend welke plugin een probleem geeft. Hou een blok vrij in de agenda voor de volgende dag voor het geval een gebruiker feedback heeft. Succes niet gegarandeerd, maar nu weet je waar je kan beginnen. Update WordPress met inzicht op alle onderdelen.

Laten doen?

Twee keer per jaar draai ik vele ondankbare uren met updaten. Mijn opdrachtgevers betalen mij en ze merken helemaal niks! Dat betekent een geslaagde update ronde. Regelmatig word ik ook benaderd door website eigenaren nadat het zelf doen van updates anders is uitgepakt dan verwacht. Dit kost meestal een hoop reparatie tijd en de website is gedurende deze tijd vaak offline. Liever uw website door AlterSquare laten updaten? Neem contact op
Handtekening-Annemieke-klein