Soms is het verschil tussen wordpress.org en wordpress.com verwarrend. Voor de beginnende website eigenaar is het even zoeken. WordPress is WordPress. WordPress is een opensource (open code die door ontwikkelaars vrij mag worden aangepast) software systeem voor de ontwikkeling van websites. Of je nu een .org of .com versie gebruikt, het betreft dezelfde basis software.

Waarom WordPress?

Tegenwoordig is het niet meer nodig om met de hand de basis van een website te coderen. In plaats daarvan word vaan website software gebruikt. WordPress bied de mogelijkheid een website op te zetten die door elke webgebruiker kan worden bedient. Het bied de ontwikkelaar een goeddoordachte programmering die up-to-date en eenvoudig te implementeren is. Daarnaast is het voor de beginnende website eigenaar snel te leren en te gebruiken. Dankzij WordPress kan iedereen die met Word kan werken zijn eigen website invullen, onderhouden en aanpassen.

.com

De .com versie is ontwikkeld voor hen die graag bloggen maar geen kaas hebben gegeten van alle technische ontwikkelingen die het internet met zich meebrengen. Zonder enige kennis van Html, PhP, CSS, MySQL of andere programmering kan iedereen een blog starten. Na het maken van een account kan je beginnen met het invullen van je eigen blog. Met een kleine kennis van de werking van wordpress kan je al een je eigen blog opzetten en vormgeven zoals jij dit wil. Hiervoor is geen aanvraag of koop van hosting of domein nodig. Jouw domein staat onder wordpress.com en wordt weergegeven als jouwaccountnaam.wordpress.com. Voor een paar dollar per maand kan je je eigen domeinnaam hangen aan de website.
WordPress.com is beperkter dan zijn .org broertje. Aanpassingen, optimalisatie en toepassingen zijn minder toegankelijk dan wanneer je jouw eigen blog volledig zelf host. Thema’s en plugins kunnen wel worden gebruikt maar kunnen minder rijkelijk worden aangepast. Het kan dus zijn dat men er op een gegeven moment tegen aan loopt dat de blog de wensen niet meer kan ondersteunen.

AlterSquare-Birds3

.org

OP WordPress.org kan je wordpress downloaden voor het gebruik op jouw eigen website. WordPress kan je zien als hulpsoftware voor de bouwvan jouw website. WordPress is te gebruiken voor een eenvoudige website tot de mogelijkheid als krachtige websoftware voor de ontwikkeling van gecompliceerde en grote webapplicatie sites. Dankzij de mogelijkheid van opensource kunnen ontwikkelaars applicaties aanpassen voor de klant of kan jij jouw website zo indelen zoals jij dit wil, mogelijkheden te over. Het gebruik van de website en het toevoegen van informatie op de website blijft zo eenvoudig als bij de .com versie. Hoewel je hiervoor geen webontwikkelaar hoeft te zijn vereisen sommige wensen bij het implementeren en bouwen van een wordpress website een gedegen kennis en inzicht in de programmering hiervan. Wanneer je eigen domein en hosting hebt aangevraagd doorloop je een aantal simpele handelingen om wordpress op jouw website te installeren. Dit kan je zelf doen of door de hostingbedrijf laten doen.

AlterSquare-Birds4Kiezen

.com is goed voor een kleine website of blog waarbij de eisen niet al te hoog zijn. Men kan snel aan de slag en de website is gratis online gehost. De website heeft geen ftp toegang en beperkte toe- en aanpassingen.
.org gratis software voor op (vaak niet gratis) eigen gehoste website met oneindige mogelijkheden. Voor professionele toepassingen onder eigen beheer.

Starten met een website maar een beetje hulp nodig? AlterSquare hoort graag jouw ideeën en geeft advies.