website onderhoud Wall-E hangend

Met een spiksplinternieuwe website staat jouw bedrijf goed gerepresenteerd op het internet. Maar hoe zorg je er voor dat dit ook geldt voor de toekomst?
Net als alle onderdelen van een bedrijf is het verstandig de website eens in de zo veel tijd met een kritische blik te bekijken. Past de website nog bij het bedrijf en doet de website nog wat er van wordt verwacht? Website onderhoud is wellicht niet iets waar over na wordt gedacht meteen bij het lanceren van de website. Toch is het verstandig dit wel te doen, of zelfs al te doen voor men start met de bouw. Een goed bereikbare website met actuele en correcte informatie die naar behoren functioneert vraagt om website onderhoud.

Waarom?

Allereerst is het belang dat de inhoud (content) van de website actueel is. De verzorging van de teksten en afbeeldingen kan men vaak goed zelf als de website is gebouwd in een CMS (zoals WordPress). Het garanderen van de leesbaarheid, de snelheid en een aantrekkelijk uiterlijk (op elk apparaat) vraagt minimaal om een regelmatige update van het CMS. Naast het voor bezoekers goed functioneren van de website is het ook belangrijk dat de website wordt gevonden. De concurrentie van andere websites vraagt er om regelmatig na te denken over optimalisatie voor zoekmachines (SEO). Ook de minder prettige kanten van de website zoals spam en hackers staan altijd op de loer. Daarom is onderhoud van de veiligheid voor uw website en voor uw website bezoekers belangrijk mee te nemen in het onderhoudsplan. (vooral voor webshops)

website onderhoud Wall-E laptopWat?

Wat in het plan voor website onderhoud staat hangt af van het formaat en de functionaliteiten van de website. Zorg dat er eens per jaar een goede evaluatie van de website wordt gemaakt. Daarmee worden de doelen voor de komende periode opgesteld. Neem bij het opstellen dat onderstaande punten op in de grote lijn:

  • Content (teksten en afbeeldigen)
  • Algemeen fuctioneren (CMS en functies)
  • Innovatie (leesbaarheid, snelheid, etc.)
  • Technologische vooruitgang (browsers en divices)
  • Veiligheid (Hackers en Spam) en Herstel (backup)
  • Vindbaarheid (SEO)

Wanneer?

Hoe vaak de website om onderhoud vraagt hangt af van het formaat, functionaliteiten, bezoekers aantallen en eisen die worden gesteld aan de website. Updaten hoeft niet dagelijks, zelfs niet wekelijks maar houd het wel goed bij. Hoe langer men wacht hoe groter de kans is dat het uitbreiden, updaten of aanpassen van de website veel gevolgen heeft. Zorg voor regelmaat en houd bij hoe groot het belang van de website is voor het bedrijf. Hoeveel bezoekers ondervinden hierdoor hinder en misschien belangrijker, hoeveel klanten loopt de website mis. Wanneer men vaak informatie toevoegt of wijzigt is het regelmatig maken van een backup verstandig. Zo kan er bij een fout snel worden hersteld.

Welk moment men kiest voor het updaten van de website kan goed worden onderzocht met de website statistieken. Zo hebben bezoekers het minste last van de werkzaamheden. Bedenk ook goed wat de bezoeker te zien krijgt wanneer men de website toch op een moment van onderhoud bezoekt. Een aftellende klok of een belofte wanneer de website weer bereikbaar is zorgt ervoor dat een bezoeker waarschijnlijk terug komt op de website.

Zelf doen of laten doen?

website onderhoud Wall-E explosie

Website onderhoud zelf doen is grotendeel zeker mogelijk. Samen met de bouwer van de website kan een mooi plan worden gemaakt.  Ook kan een handleiding worden opgenomen zodat meer onderdelen in eigen beheer gedaan kunnen worden. Updaten van het CMS en Plugins kan vaak zelf worden gedaan, maar is niet altijd aan te raden. Grote gevolgen zijn bijvoorbeeld aanpassingen in de update die in conflict komen met elkaar. Lees meer over updaten van WordPress in mijn blog Update WordPress met inzicht.

Het maken van technische innovaties, het maken van uitbreidingen en het onderhouden van de veiligheid zijn meer delicaat en kunnen gevolgen hebben die men niet altijd kan overzien zonder technische kennis. Kom niet voor verrassingen te staan en vraag de bouwer van de website om advies.

Graag samen een plan maken voor jouw website? AlterSquare kan jouw website onderhoud verzorgen. Er bestaan 3 vaste pakketten en 1 helemaal op maat. Bekijk de onderhoudspakketten van AlterSquare. Ook bij het maken van een plan dat u zelf kan doen denk ik graag mee. Neem contact op